Openingsfilm     Manifesto.     Na de zegetocht van de installatie volgt hier de film. De installatie toonde 13 scènes op 13 aparte schermen waarin Cate Blanchett steeds een andere hoofdpersoon speelde. Deze scènes zijn nu bij elkaar gebracht in één film. Kan kunst de wereld veranderen? Een schreeuw om verandering klinkt steeds luider door alle lagen van de maatschappij. Ooit was het manifest een geëigend middel om nieuwe ideeën te presenteren. Julian Rosefeldt laat zien dat er ook nu grote behoefte is aan manifesten. Manifesto is niet alleen een genot voor oog en oor, het is tevens een formidabele acteerprestatie van Cate Blanchett en het in potentie zware onderwerp wordt gelukkig ook nog een humorvolle ervaring.
"Iedereen moet deze grootse, overweldigende, filminstallatie gaan zien." ★★★★★ NRC; "Fantastisch acteerwerk en weergaloze beelden" ★★★★★ de Volkskrant


regie Julian Rosefeldt, 2017, 95 min.
19 okt. 20.00 uur / 20 okt. 16.00 uur Filmhuis Hengelo, 19 okt. + opening OFF + lezing Gerlinda Heywegen
26 okt. 20.00 uur Filmhuis de Keizer + lezing Gerlinda Heywegen
29 okt. 15.30 uur Concordia + lezing Thijs Lijster
3 nov. 20.15 uur Filmhuis Almelo
6 nov. 19.45 uur Filmtheater Fraterhuis + lezing Gerlinda Heywegen
N.t.b. data met extra voorstellingen Filmhuis de Keizer, Concordia Film, Filmtheater Fraterhuis

Auf einmal.     Na een feest in het appartement van de succesvolle Karsten (Sebastian Hülk: War horse, Inglorious bastards) blijft de mysterieuze Anna als laatste over. Zonder Karstens vriendin Laura (Julia Jentsch: Sophie Scholl, Der Untergang) zetten de twee het feest samen voort. Dan stort Anna opeens in. In een fractie van een seconde moet Karsten beslissen wat hij doet: blijft hij bij haar of zoekt hij hulp? Hij rent weg. Zijn keuze op dat ene moment heeft enorme consequenties. Naarmate de achterdocht en de hypocrisie groeit komt zijn relatie, zijn hele leven, onder druk te staan. Langzaam vervaagt ongemerkt het verschil tussen goed en slecht. Is Karsten schuldig of niet?
"Strong. Elegant. Compelling." Sight & Sound ★★★★ "A really intelligent psychological thriller." Die Zeit ★★★★


regie Asli Özge, 2017,113 min.
20 okt. 20.15 uur Filmhuis Almelo + lezing Kevin Toma
20 okt. 20.15 uur / 21 okt. 20.15 uur Filmhuis Hengelo, 21 okt. + lezing Kevin Toma
24 okt. 20.00 uur / 25 okt. 20.00 uur Filmhuis Oldenzaal, 25 okt. + lezing Kevin Toma
26 okt. 20.00 uur Filmhuis Rossum;
7 nov. 20.15 uur Filmhuis Borne + lezing (19.30 uur) Omar Larabi

Das weisse Band.     Een klassieke Duitse productie. Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig protestants boerendorpje in het Noorden van Duitsland opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in brand en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen, die steeds meer neigen naar rituele straffen, en komt steeds dichter bij de verschrikkelijke waarheid.
"Das Weisse Band is een superieure film, en onmiskenbaar een film zoals alleen Haneke kan maken", NRC ★★★★ "kruipt langzaam onder de huid, om er lang te blijven zitten", Parool ★★★★★ "zwanger van onderhuidse dreiging en razend knap geacteerd", de Volkskrant ★★★★★
Winnaar Gouden Palm Cannes, Golden Globe, 2 Oscarnominaties en verder 57 andere prijzen en 39 nominaties.


regie Michael Haneke, 2009,144 min.
24 okt. 20.00 uur Filmhuis Alleman + lezing Sander Quee

Im Labyrinth des Schweigens.     Op verzoek dit jaar nogmaals. Frankfurt, 1958. Johann Radmann is een jonge, ambitieuze advocaat. Via een tip ontdekt hij dat enkele overheidsdiensten samenzweren om de nazi-misdaden in de doofpot te houden. Johann werkt als een bezetene om het bewijs te openbaren dat duizenden ex-SS'ers, van wie velen ondertussen succesvolle carrières hebben, linkt aan de gruwel van Auschwitz. Hij riskeert alles te verliezen dat hem dierbaar is, privé en werk, maar niemand kan hem overtuigen het te laten rusten. Johanns vastberadenheid maakt dat procureur-generaal Fritz Bauer hem aanwijst om de leiding van het onderzoek op zich te nemen. Waargebeurd.
NRC Handelsblad: "Im Labyrinth des Schweigens houdt het midden tussen melodrama en geschiedenisles, belangwekkend door zijn onderwerp." De Volkskrant: "Alexander Fehling speelt Johann met overtuiging." De Filmkrant: "Een hommage aan de vastberadenheid van de mensen die het zwijgen over Auschwitz doorbraken''.


regie Giulio Ricciarelli, 2015, 122 min.
8 nov. 19.30 uur Filmhuis Haaksbergen + lezing Omar Larabi

Mein blind Date mit dem Leben.     In de feelgoodfilm Mein blind Date mit dem Leben wil een jongeman ondanks dat hij bijna niets meer ziet met volle teugen van het leven genieten. Saliya hoeft alleen nog maar stage te lopen om zijn studie af te ronden wanneer het noodlot toeslaat: hij wordt opeens bijna blind. Toch lukt het hem een stageplek te krijgen in een luxehotel in München - zonder dat iemand zijn visuele beperking doorheeft. De enige uitzondering is zijn collega Max en die besluit hem te helpen. Buiten werktijd oefenen ze eindeloos tot Saliya blind zijn werk kan doen. Maar dat je niet alles kunt trainen blijkt als hij valt voor Laura en in allerlei onvoorspelbare situaties verzeild raakt. Hoe lang kan hij volhouden dat er niets aan de hand is? Mein blind Date mit dem Leben is gebaseerd op de autobiografie van Saliya Kahawatte.


regie Marc Rothemund, 2017, 111 min.
16 nov. 20.00 uur Filmhuis Markelo

Soul kitchen.     Zinos is een Griekse Duitser en runt een eetcafé in Hamburg. Met boycottende klanten, een aartsluie broer en zijn vriendin die hem verlaten heeft loopt zijn leven nu niet bepaald op rolletjes. Om orde op zaken te stellen en hun restaurant Soul Kitchen te behouden zullen de broers moeten gaan samenwerken in plaats van ruziemaken. Dit laatste valt niet mee want broer Ilias is helaas nogal crimineel aangelegd, waardoor de zorgen niet bepaald voorbijgaan. Het resultaat is een aangename komedie met een hoop pijnlijke momenten, een geweldige sfeer en met heerlijke personages door enkele van de beste Duitse acteurs van de regisseur [en Oscargenomineerde 2018] van Gegen die Wand.


regie Fatih Akin, 2009, 99 min.
25 okt. 20.00 uur Filmhuis Denekamp + lezing Omar Larabi
7 nov. 20.00 uur Filmhuis Alleman

Toni Erdmann.     Wegens succes in herhaling. Winfried is een 65-jarige gescheiden muziekleraar die zijn vrienden en collega’s vaak verbijstert met zijn voorliefde voor maffe humor en grapjes. Hij houdt van grappige pruiken en valse tanden. Zijn dochter Ines lijkt het tegenovergestelde. Ze is een managementconsultant die een oliemaatschappij adviseert bij bezuinigingen en het ontslaan van personeel. Ze was dol op de grappen van haar vader toen ze een klein meisje was, maar nu vindt ze deze vreselijk irritant. Haar vader merkt tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen. Een vreselijk verkeerd ingeschat besluit. Met een bijrol voor de Nederlandse actrice Hadewych Minis. Toni Erdmann had volgens de critici in Cannes bekroond moeten worden voor beste film en beste regie.
Inmiddels heeft Toni Erdman 51 prijzen gewonnen en daarnaast nog 65 nominaties gekregen, waaronder de Oscar voor buitenlandse film.

regie Maren Ade, 2016, 162 min.
27 okt. 19.00 uur Filmhuis Olst + lezing Kevin Toma;
31okt. 20.15 uur Filmhuis Steenwijk