24 Wochen.     Astrid en Lucas vormen samen een gelukkig en succesvol koppel. Zij is een bekend cabaretière en hij haar manager. Ze hebben een dochter van negen jaar en Astrid is in verwachting van hun tweede. Het leven lacht ze toe totdat ze te horen krijgen dat hun ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Terwijl hun wereld instort moeten ze beslissen om voor 24 weken een abortus te laten plegen of een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Hoewel ze gewend zijn alles samen te doen, komt Astrid tot het besef dat alleen zij deze moeilijke beslissing kan nemen…


regie Anne Zohra Berrached, 2016,103 min. première
28 okt. 14.00 uur / 30 okt. 12.00 uur Filmtheater Fraterhuis

Elser.     Met slechts dertien minuten meer had meubelmaker Georg Elser eigenhandig de wereldgeschiedenis veranderd. Maar op 8 november 1939 verliet Hitler de plek van de geplande aanslag eerder dan verwacht, zodat Elser's plan catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar van Hitler eerder zag dan vele anderen én actie ondernam? Wat zag hij dat anderen niet zagen of wilden zien? Wat bewoog hem om zelfs in gevangenschap te blijven strijden in de hoop een oorlog te voorkomen? Met inleiding en nagesprek door Henk Dikker Hupkes.


regie Oliver Hirschbiegel, 2016, 110 min.
3 nov. 19.30 uur Het Stift, Weerselo + inleiding en nabespreking Henk Dikker Hupkes

Er ist wieder da.    Wat als Hitler vandaag weer op zou duiken? De meest besproken film van 2015 is een bizarre komedie waarin het ondenkbare gebeurt: de Führer is terug. Zeventig jaar na zijn vermeende dood verbaast Adolf Hitler zich over wat er al die jaren is veranderd, en erger nog: wat er allemaal hetzelfde is gebleven. Hij begint een nieuwe carrière op TV en internet omdat hij als briljante komediant wordt gezien. Ook al is hij wel degelijk de echte en is er niets veranderd aan zijn ideeën. Gebaseerd op de bestseller van Timur Vermes.


Regie David Wnendt, 2015, 110 min.
21 okt. 20.30 uur Filmhuis Olst + lezing Kevin Toma; 26 okt.20.00 uur Filmhuis Denekamp + lezing Kevin Toma; 1 nov. 20.00 uur Filmhuis Alleman; 8 nov. 20.15 uur Filmhuis Borne

Grüsse aus Fukushima.    Marie is een jonge Duitse die voor haar dromen vlucht naar Japan. Ze wil als clown wat vreugde brengen aan de slachtoffers van de ramp in Fukushima. Veel achterblijvers daar zijn ouderen die niet weg wilden of konden. Ook hier gaat niet alles zoals gehoopt. Dan ontmoet ze Satomi, de laatste geisha van Fukushima. Zij is vastbesloten terug te keren naar haar verwoeste huis. Alhoewel ze totaal anders zijn vechten ze samen tegen de spoken uit hun verleden.


regie Doris Dörrie, 2016, 109 min. première
25 okt. 20.00 uur Filmhuis Oldenzaal+ lezing Kevin Toma; 28 okt. 13.30 uur / 31 okt. 19.45 uur / 2 nov. 19.30 uur Filmtheater Fraterhuis; 21 okt. t/m 26 okt. Concordia; 28 okt. 16.45 uur / 30 okt. 16.45 uur / 1 nov. 14.30 uur Filmhuis de Keizer

Im Labyrinth des Schweigens.     Frankfurt, 1958. Johann Radmann is een jonge, ambitieuze advocaat. Via een tip ontdekt hij dat enkele overheidsdiensten samenzweren om de nazi-misdaden in de doofpot te houden. Johann werkt als een bezetene om het bewijs te openbaren dat duizenden ex-SS'ers, van wie velen ondertussen succesvolle carrières hebben, linkt aan de gruwel van Auschwitz. Hij riskeert alles te verliezen dat hem dierbaar is, privé en werk, maar niemand kan hem overtuigen het te laten rusten. Johanns vastberadenheid maakt dat procureur-generaal Fritz Bauer hem aanwijst om de leiding van het onderzoek op zich te nemen. Waargebeurd.


regie Giulio Ricciarelli, 2015, 122 min.
28 okt. 20.00 uur Filmhuis Rossum

Oh boy.     Nick is al twee jaar met zijn studie gestopt zonder dat zijn ouders dat weten. Hij laat zich sindsdien meevoeren met alle winden. Hij heeft geen idee waar hij met zijn leven naartoe wil en net als veel anderen weet Nick zich geen raad met de keuzestress van de 21e eeuw. Oh boy laat één dag uit Nick’s leven zien waarin elke gesprek ontspoort en het hem maar niet lukt een kop koffie te krijgen. De mooie zwart-wit film met lekkere jazz is niet aanmatigend over twijfelaars die zich laten mangelen en laten overschreeuwen door extraverte persoonlijkheden, maar laat ook zien dat je je niet aan je omgeving kunt onttrekken, hoe graag je dat soms ook wilt.


regie Jan Ole Gerster, 2013, 83 min.
2 nov. 20.00 uur Filmhuis Markelo

Toni Erdmann.     Winfried is een 65-jarige gescheiden muziekleraar die zijn vrienden en collega’s vaak verbijstert met zijn voorliefde voor maffe humor en grapjes. Hij houdt van grappige pruiken en valse tanden. Zijn dochter Ines lijkt het tegenovergestelde. Ze is een verfijnde managementconsultant en adviseert een oliemaatschappij bij het bezuinigen mensen te ontslaan. Ze was dol op de grappen van haar vader toen ze een klein meisje was, maar nu vindt ze deze vreselijk irritant. Haar vader merkt tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen. Een vreselijk verkeerd ingeschat besluit. Toni Erdmann had volgens de critici in Cannes bekroond moeten worden voor beste film en beste regie. Met een bijrol voor de Nederlandse actrice Hadewych Minis.

regie Maren Ade, 2016, 162 min. voorpremière + lezing door Jens Schneiderheinze
21 okt. 19.00 uur Filmhuis Almelo; 24 okt. 19.30 uur Filmtheater Fraterhuis; vanaf 10 nov. Filmhuis De Keizer; 6 november en vanaf 10 november Concordia Cinema

Victoria.     De Spaanse Victoria ontmoet vier jongens buiten een club in Berlijn. In eerste instantie is het niets meer dan een willekeurige ontmoeting, maar al snel blijkt dat Sonne en zijn vrienden zwaar in de problemen zitten. Victoria gaat nietsvermoedend mee in hun avontuur, dat al snel in een nachtmerrie verandert. Terwijl de zon opkomt moet Victoria na een lange nacht een onwerkelijke beslissing nemen: wordt het alles of niets? Een adrenaline pompende race tegen de klok door de straten van het bruisende Berlijn. Een cinematografisch spektakel getoond in één take.


regie Sebastian Schipper, 2015, 140 min.
23 okt. 14.30 uur Filmhuis Hengelo+ lezing Kevin Toma