Tot volgend jaar.     Dank aan alle bezoekers, alle vrijwilligers, alle subsidiënten en allen die hebben mee gewerkt en daardoor het Overijssels Film Festival (Poort naar het Oosten) tot een succes hebben gemaakt: 1312 unieke bezoekers, 32 filmvoorstellingen,14 locaties, 12 lezingen, 1 symposium, 5 voordrachten. Tot volgend jaar!

Tot nu toe / 30 oktober.     Tot nu toe is het festival drukbezocht, gelukkig maar. En we krijgen vooral positieve reacties: op de films en op de sprekers. Op dit moment zijn nog zes verschillende films te zien en bij drie daarvan, in Borne, Haaksbergen en Zwolle, wordt de film nog voorafgegaan door een inleiding. Ben er snel bij!

Film in de Regio opent festival.     Donderdag 19 oktober vond een symposium plaats met als thema: film in de regio. Centraal stond de vraag: Waar vindt de groei in filmvertoning plaats en wat betekent dat voor de regio? Het ging over bereikbaarheid, over spreiding en over veranderende opvattingen inzake de wereldse blik. Voor de bezoeker betekent dit dichtbij huis in de eigen habitat deelnemen aan cultuur, voor de cultuur betekent het overal gezien kunnen worden en bestuurders biedt het de mogelijkheid aansluiting te houden met de bewoners en zich te onderscheiden of te manifesteren.
Met een bijna volle zaal en 35 verschillende organisaties uit heel Nederland om hierover te praten. was het een uitstekende aftrap.

OFF in de pers.     RTVOost besteedde ruim aandacht in het televisieprogramma Overijssel vandaag aan het festival. Op de radio van RTVOost werd het festival door dj's en in interviews besproken. Ook de Tubantia was zeer geïnteresseerd gezien het coverartikel van 3 pagina's dat men wijdde aan het festival.

Programmawijziging.     De inleiding door Omar Larabi bij de film Auf einmal in Filmhuis Borne op dinsdag 7 november begint in tegenstelling tot de aankondigingen om 19.30 uur. De film start wel om 20.15 uur.

De pers lovend over Manifesto.     De pers is unaniem enthousiast over Manifesto. `Veelkoppig solo-optreden Cate Blanchett in Manifesto is hommage aan haar genie' kopt de Volkskrant. Zowel Kevin Toma in de Volkskrant als Dana Linssen in de Filmkrant als Joost Broeren-Huitinga in het Parool als André Waardenburg in de NRC zijn enthousiast over Manifesto en allen gunnen de film ★★★★. De Filmkrant publiceerde een interview in twee delen met de maker Julian Rosefeldt. Zie hiervoor Filmkrant 1 en Filmkrant 2. Klik voor de Volkskrant recensie en die in het Parool en de NRC.

Extra inleiding / nagesprek.     Nu het programma zo ongeveer compleet is blijft het randprogramma uitbreiden. Ass. professor art & culture Thijs Lijster van de Rijksuniversiteit Groningen zal een inleiding / nagesprek houden bij de film Manifesto op zondagmiddag 29 oktober in Concordia. In 2010 won Thijs Lijster de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Vorig jaar publiceerde hij de essaybindel De grote vlucht inwaarts. Over cultuur in een onoverzichtelijke wereld. In de Maand van Kunstgeschiedenis brengt Lijster de verschillende (kunst-)manifesten uit de film naar voren en zal hij ingaan op de historische avant-gardes.

Duitse film.     Op de vraag of Manifesto met een wereldberoemde niet-Duitse actrice een Duitse film is en de opening kan zijn van een festival van Duitse films komt het volgende antwoord: Ja, Manifesto is een Duitse film. Ja, Manifesto is ook een internationale samenwerking. `Wir schaffen das’ geldt ook in de cultuur. Cultuur stopt niet bij de grens. Samenwerking met meerdere Internationale partijen is gewoon en meerdere disciplines vermengen in multidisciplinaire kunst is eerder regel dan uitzondering tegenwoordig. Vandaar dat het niet vreemd is dat een Australische actrice de hoofdrol speelt in een door een Duitse kunstenaar en door grotendeels Duitse partijen geproduceerde film. Sie schaftten das.

Nieuwe lezingen toegevoegd aan OFF.     Behalve Kevin Toma en Sander Quee zullen ook Omar Larabi en Gerlinda Heywegen lezingen / inleidingen verzorgen. Dit gebeurt is samenwerking met de Filmkrant. Omar Larabi is filmrecensent en hij is historicus. Gerlinda Heywegen is programmamaker, schrijver en filmjournalist. Ook hun inleidingen zijn gratis toegankelijk als u in het bezit bent van een entreebewijs. Hiermee komt het aantal gratis toegankelijke lezingen op twaalf en krijgen bijna alle filmtitels een introductie die ze verdienen.

Nieuwe Duitse films tijdens OFF.     Behalve de openingsfilm Manifesto is ook Auf einmal toegevoegd aan het rijtje nieuwe Duitse films tijdens het Overijssels Film Festival.

Bioscoopversie van Manifesto bij OFF.     OFF is erg trots dat Manifesto haar openingsfilm wordt. De Australische Cate Blanchett speelt hierin dertien zeer verschillende personages uiteenlopend van een fabrieksarbeidster, punker en nieuwslezeres tot zwerver en galeriehoudster.
Zelden waren zowel Volkskrant als NRC zo lovend: ‘Iedereen moet deze grootse, overweldigende, filminstallatie gaan zien.’ ★★★★★ - NRC Handelsblad; ‘Fantastisch acteerwerk en weergaloze beelden’ ★★★★★ – de Volkskrant

Gratis lezing bij filmvoorstellingen     Bij vijf filmvoorstellingen tijdens het OFF wordt een lezing-inleiding gegeven. En er staan er nog meer op stapel. Als u in het bezit bent van een toegangskaartje voor de film kunt u gratis de lezing meemaken. Kevin Toma (filmjournalist bij de Volkskrant) en Sander Quee (historicus en Duitsland deskundige) verzorgen bij deze vijf filmvertoningen een inleiding-lezing. Zie voor tijden en dergelijke bij de films.

Programma OFF grotendeels bekend.     Langzaam maar zeker vult het programma zich. Het wordt een mooie combinatie van klassiekers en nieuwe films. Behalve de grote publieksfilm Mein blind Date mit dem Leben zijn nu ook Das weisse Band, de instant-klassieker Toni Erdmann en de doorbraakfilm van Fatih Akin Soul kitchen toegevoegd aan het rijtje Duitse films tijdens het Overijssels Film Festival.

OFF wordt voortgezet.     De pilot van het Overijssels Film Festival in 2016 verliep succesvol zodat doorgezet is naar een jaarlijks terugkerend festival. Het festival blijft kleinschalig en wordt in gezamenlijkheid door de Overijsselse filmhuizen georganiseerd. Een samenwerking die uniek is voor Nederland. De filmhuizen vormen zo tijdelijk één groot podium dat centraal bespeeld wordt: het Overijssels Film Festival. Voor u als bezoeker betekent dit meer en gevarieerder aanbod, ook tot in de kleinste filmhuizen.