Voorstelling in Aleman te Goor half uur eerder     In filmhuis Alleman begint de lezing van Kevin Toma bij de film The death of Stalin om 19.30 uur en niet zoals eerder aangekondigd om 20.00 uur.

Extra voorstelling in Borne     Ook filmhuis Borne zal Aus dem Nichts vertonen en wel op woensdag 28 november. Dat is weliswaar iets na het officiële festivaleinde maar men kon de kans niet laten lopen om deze emotioneel geladen én politiek beladen film te tonen.

Kleine programmawijziging     In filmhuis De Kappen in Haaksbergen vervalt de film So help me God op 18 oktober. Ook de geplande lezing daarbij vervalt. In Borne is de lezing van rechter mr. Ronald van Vuure bij So help me God nog wel te bij te wonen op 6 november.

Drie Oscarkanshebbers op OFF     Zowel Girl, Cold War als Den Skyldige (The guilty) maken kans op een Oscar. Ze zijn alle drie ingezonden voor de categorie `beste niet-Engelstalige film'. De kans dat u een Oscarwinnaar gaat zien is daarmee groot. Aus dem Nichts was vorig jaar een kandidaat voor deze prijs maar haalde het toen net niet. Oordeelt u zelf.

Programmaboekje nu online     Het programmaboekje is vanaf heden online te downloaden. Kijk op de homepage of bij het blokkenschema. Binnenkort ligt de papieren versie bij uw filmhuis.

Aantal gratis lezingen stijgt naar vijftien     Net als bij de andere reeds aangekondigde lezingen geldt ook voor deze nieuwe lezingen bij Girl dat deze inleidingen gratis toegankelijk zijn als u in het bezit bent van een entreebewijs. In Concordia is de lezing i.s.m Cinementaal. In de Keizer zal de lezing verzorgt worden door Filmkrant.live.

Ontbijten in Concordia tijdens het OFF     Zowel zondag 21 oktober als zondag 4 november is het mogelijk om voor de vertoningen in Concordia in Enschede bij SamSam te ontbijten. Na het ontbijt worden de voorpremières van respectievelijk Girl op 21 oktober en van Cold War op 4 november vertoond.

Grote verrassing Cannes Girl voorpremière bij OFF     Vijfentwintig minuten duurde de staande ovatie bij de wereldpremière op het Festival van Cannes. En nu gaat de debuutfilm Girl van Lukas Dhondt in voorpremière bij het OFF. Daar zijn we erg trots op. En hiermee is het programma verder uitgebreid, zowel in de breedte als in de diepte. De film over de 15 jarige Laura die midden in haar pubertijd ballerina wil worden terwijl ze als jongen is geboren won direct vier prijzen in Cannes en werd ook direct de Oscarinzending van België voor volgend jaar.

Extra inleiding / nagesprek     Nu het programma zo ongeveer compleet is blijft het randprogramma uitbreiden. Oud-journalist en schrijver van `Mag ik mijn fiets terug? Mijmeringen van een grensganger’ uit 2013 Kees Schaepman zal een inleiding / nagesprek houden bij de film Der Hauptmann op woensdag 31 oktober in Oldenzaal. Kees Schaepman schreef een geschiedenis van de streek Emsland, net over de grens, waar het gruwelijke verhaal van Der Hauptmann zich afspeelt. het boek is ook een speurtocht naar onder meer de schuivende grenzen van zijn eigen moraal.

Den Skyldige (The guilty) ook bij OFF     Op het puntje van je stoel. Meer verraden we niet over het Deense Den Skyldige . Behalve dat de hoofdpersoon met zichzelf wordt geconfronteerd. Dat geldt ook voor de vrouwen die op zoek zijn naar zichzelf in de Nederlandse film Huisvrouwen bestaan niet en de hoofdpersoon in het Italiaanse Amori Fragili. Ook deze films werden toegevoegd aan het programma van het Overijssels Film Festival.

Nieuwe lezingen toegevoegd aan OFF     Behalve Kevin Toma zullen ook Ronald van Vuure, Timon Meynen / Henk Procee en Gerlinda Heywegen lezingen / inleidingen verzorgen. Ronald van Vuure is Strafrechter bij Rechtbank Overijssel en was tot voor kort Rechter-Commissaris bij deze rechtbank. Hij is als geen ander op de hoogte van de gang van zaken zoals getoond in So help me God. Timon Meynen en Henk Procee zijn beiden filosoof. Henk Procee is tevens chemicus. Timon Meynen houdt met o.a. bezig met de vervreemding van jezelf. Zij zullen Deux jours, une nuit inleiden en nabespreken. Gerlinda Heywegen is programmamaker, schrijver en filmjournalist. Haar inleiding gebeurt in samenwerking met de Filmkrant. Ook al deze inleidingen zijn gratis toegankelijk als u in het bezit bent van een entreebewijs. Hiermee komt het aantal gratis toegankelijke lezingen op elf en krijgen bijna alle filmtitels een introductie die ze verdienen.

Cannes winaar Cold War openingsfilm bij OFF     OFF is erg trots dat Cold War haar openingsfilm wordt. Pawel Pawlilowski won de Gouden Palm voor beste regie met deze film. Cold War is tijdens het OFF voor het eerst in Nederland te zien. Nederlandse recenies zijn er nog niet. Internationaal is men razend enthousiast “Koude Oorlog verslag – gekwetste liefde en staatsangst in Polen van de jaren 40” The Guardian ★★★★★ “Pawel Pawlikowski’s epische liefdesverhaal is een pijnlijk romantisch, melancholisch genoegen” Time out ★★★★★

Gratis lezing bij filmvoorstellingen     Bij vijf filmvoorstellingen tijdens het OFF wordt een lezing-inleiding gegeven. En er staan er nog meer op stapel. Als u in het bezit bent van een toegangskaartje voor de film kunt u gratis de lezing meemaken. Kevin Toma (filmjournalist bij de Volkskrant) verzorgt bij vijf filmvertoningen waaronder de briljante films Western en On body and soul een inleiding-lezing. Zie voor tijden en dergelijke bij de films.

Programma OFF grotendeels bekend     Langzaam maar zeker vult het programma zich. Het OFF zet in op zoveel mogelijk nieuwe actuele films. En dat lukt ons vinden we. Getuige hiervan zijn het absurde maar op feiten gebaseerde The death of Stalin en de films over de waargebeurde rechts-extremistische terreurdaden in Noorwegen en in Duitsland Utøya 22. juli en Aus dem Nichts.

Poort naar Europa    Het thema is dit jaar `Poort naar Europa’. Met recente Europese films zal het OFF een poort naar Europa openen en een spiegel van Europa tonen. Dat is uiteraard breed en divers. Er zijn op allerlei gebied grote verschillen binnen Europa. Vanuit een groter perspectief is Europa desalniettemin wel een geheel. En zo praten wij ook vaak over Europa als contrast tot andere geografische blokken. Blokken die voor ons in bijvoorbeeld cultureel, politiek of economisch opzicht anders zijn. Vaak gelijkwaardig maar ook anders.

OFF wordt voortgezet     Na de twee voorgaande edities van het Overijssels Film Festival (OFF) in 2016 en 2017 is besloten van het OFF een jaarlijks terugkerend festival te maken. Het festival blijft kleinschalig en wordt in gezamenlijkheid door de Overijsselse filmhuizen georganiseerd. Een samenwerking die uniek is voor Nederland. De filmhuizen vormen zo tijdelijk één groot podium dat centraal bespeeld wordt: het Overijssels Film Festival. Voor u als bezoeker betekent dit meer en gevarieerder aanbod, ook tot in de kleinste filmhuizen.