Lezingen.    
Bij vijftien filmvertoningen wordt een inleiding dan wel een nabespreking verzorgd door professionals en betrokkenen.

Sprekers
Gerlinda Heywegen
Programmamaker, schrijver en filmjournalist
Kevin Toma
Filmjournalist bij de Volkskrant en filmcomponist
Joost Broeren
Filmjournalist bij Filmkrant en Parool
Sander Quee
Historicus
Filip Markiewicz
Kunstenaar
Omar Larabi
Filmjournalist

Nagesprekken bij
Mogelijk gemaakt in Overijssel en
Stranger in Paradise, locatie Cinema Obscura, Ariensplein 1

Gesprek met
Filip Markiewicz, locatie Concordia expositie, Langestraat 56, Enschede

Zie voor exacte data, tijden en locaties het filmprogramma

Ons DNA.    
Wat maakt ons uniek, wat verbindt ons, hoe zijn we geworteld? Een tocht langs kleine dagelijkse herkenningspunten. Terugkerend en herkenbaar. Rikkert Harink en Theo Hakkert maakten er een serie over voor de Tubantia. Rikkert Harink maakt de foto’s en Theo Hakkert schrijft de bijhorende columns. Een fototentoonstelling over `ons DNA’ zal meereizen met de filmvertoningen. Deze tentoonstelling bestaat uit 25 verschillende foto’s en columns. Niet alle foto’s zijn overal te zien, dus net als met het filmprogramma zal ook de bezoeker voor een compleet beeld moeten reizen. Het zijn overigens niet alle foto’s en columns uit de serie. Dat zijn er simpelweg te veel. En voor de niet-Twentenaren: `ons’ DNA is universeler dan men in Twente denkt.

7 - 21 okt. Filmhuis Alleman, Goor
7 - 28 okt. Filmhuis Hengelo
7 - 21 okt. Filmhuis de Meenthe, Steenwijk
21 okt. - 11 nov. Filmhuis Denekamp
21 okt. - 11 nov. Filmhuis Borne

Cinema Obscura.    
Het Overkill festival is een plek voor artiesten, creatievelingen, ontwikkelaars, studenten en professionelen die samen de randjes van de gamecultuur besnuffelen. Dat gebeurt uiteraard door te gamen maar ook door dit te mixen met exposities, filmvertoningen, live performances en wat er maar voorhanden is. Uit dit festival ontstond Cinema Obscura dat sinds 2018 actief is. Cinema Obscura is bedoeld en opgezet als een underground bioscoop. Het programma van Cinema Obscura is uitdagend, controversieel en experimenteel. In een oude bioscoopsetting wordt de bezoeker steeds uitgedaagd om deel te nemen. Van te voren is niet bekend welke films vertoond worden. Op de avond zelf worden ze wel ingeleid.
Ook nu zal dat het geval zijn. Voor het Overijssels Film Festival wordt een special programma samengesteld dat aansluit bij ons thema, Europa en identiteit.
Het wordt een vertoning met nagesprek en discussie. Stranger in Paradise is een documentaire over de dromen van vluchtelingen en hoe deze botsen met de werkelijkheid van Guido Hendrikx, Nl, 2017, 77 min.

17 okt. 20.00 uur, Cinema Obscura, Ariënsplein 1, Enschede, cinemaobscura.nl.

Twentse Kunst Alliantie.    
De Twentse Kunst alliantie (TKA) zal voor het OFF een programma maken. Projectie van bewegend beeld staat daarbij voorop. Waarschijnlijk zal dat beeld gemengd worden met theater, muziek en beeldende kunst. Dat is nu nog niet bekend. Want `werk in wording’. Des te spannender. Houd de site in de gaten daar zal uiteindelijk de verlossing komen. In het Vestzaktheater te Enschede zal het plaatsvinden, dat weten we al wel.

En de titel luidt: Brexit: an incomplete guide to letting Europe go and saying goodbye
18 okt. 21.00 uur, Vestzaktheater, Walstraat 35, Enschede

Untitled surface.    
Filip Markiewicz verbindt in zijn werk zowel verschillende culturele achtergronden als diverse kunstdisciplines. Zo sluiten in zijn werk Celebration factory theater, performance, tekeningen en videokunst naadloos op elkaar aan waardoor één grote installatie ontstaat. De staat van Europa, met al haar politieke, sociale, humane en milieu- issues, wordt aangekaart in dat werk. Markiewicz stelt zich niet op als activist maar wil vanuit een artistiek gegeven reageren op het huidige Europa dat volgens hem erg in beweging is en diepe crises doormaakt. De show reist sinds een jaar door Europa. In Concordia is voor het eerst in Nederland werk te zien van Markiewicz. Speciaal voor deze expositie maakt hij een op maat gesneden versie van de Celebration factory-show geheten Untitled surface. De expositie Untitled surface is een visuele dialoog tussen bestaand werk en een nieuwe serie schilderijen speciaal voor de expositie in Concordia. Uitgangspunt is Filips eigen film Fake fiction. Fake fiction is in eerste instantie geschreven als theaterstuk. Het werd opgenomen tijdens de repetities voor de première van het stuk. De film werd zo uiteindelijk een collage van repetitieopnames waarbij film en theater in elkaar overvloeien. Naast het werk in de expositie presenteert Filip Markiewicz een muzikale performance en een video show.

29 sept. – 24 nov. Concordia, Enschede

Zeg me uw film en ik zeg wie u bent.    
Een programma waarin zowel de film als de toeschouwer centraal staan. Dat is zeg me uw film en ik zeg wie u bent. Het programma is speciaal voor en in samenspraak met het Overijssels Film Festival ontwikkelt door Jan Salden. Hij is docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film. Hij neemt u mee.
Bij aankoop van een kaartje, enkele weken voorafgaand aan het programma, hebben de bezoekers een aantal vragen beantwoord zoals `wat was de eerste film die je zag, wat is je favoriete film of welke film is een stiekem genoegen?’ Van een flink aantal van de genoemde films worden fragmenten gezocht, vertoond en geduid. Het is Jan en de makers vooraf niet bekend wie welke film heeft genoemd. Maar de titel van het programma verklapt de afloop al. Interactief zal het zeker zijn en we komen er achter wie we zijn.

★★★★★ “Bij voorbaat vijf sterren” Filmkenniscentrum
Jan Salden i.s.m. Filmkenniscentrum, Nederland, 150 min.

11 okt. 19.00 uur Filmhuis Hengelo

Rubber + Afterparty.    
Robert, een autoband die achtergelaten is in de woestijn, komt plotseling tot leven zonder enige reden. Robert ontwikkelt al snel een telepathische gave wat hem in staat stelt om alles te vernietigen wat hij wil. Wanneer een mysterieuze jonge vrouw zijn pad kruist laat hij een spoor van chaos en vernieling achter. Krankzinnige film van de maker van Deerski
Regisseur Quentin Dupieux (Mr. Oizo) is in staat geweest om met een zeer klein budget en een camera een fascinerende film te maken. Terwijl de film bol staat van berichten en implicaties over de filmindustrie, staat Quentin Dupieux erop dat hij zojuist naar zijn smaak heeft geschreven. Na slechts drie weken schrijven, laadde hij zijn gloednieuwe Canon 5D en maakte hij zijn film op de eenvoudigste, snelste en meest functionele manier die mogelijk is, en dat is precies zoals hij het graag heeft.
18 okt. 23.00 uur Cinema Obscura, Ariensplein 1, Enschede

OFF Filmquiz.    
Test, samen met anderen, je eigen filmkennis. Met in dit festival vol Europese films natuurlijk bijzondere aandacht voor Europese speelfilms, acteurs en actrices! Boordevol filmfragmenten, foto’s, makkelijke en minder makkelijke vragen. De presentatie is in handen van Saxion-studenten Lars Kuperus en Mauro Meijer.
Meedoen kan in teams van maximaal 5 personen en kost € 2,50 per persoon. Locatie: de serre van SamSam.
20 okt. 15.30 uur Samsam, Oude Markt 15, Enschede